30 Kasım 2012 Cuma

Kışın Alternatif Oyun Alanları

Bizim ailemiz için dışarıdaki oyun alanları hayati derecede önemli diyebilirim. Çocuk parkları, festival alanları, kumsal, patika yollar, vs. Ben temiz havayı ve hareket etmeyi seven bir insanım ve doğal olarak bizim çocuklar da o yolda ilerliyorlar. Yaz ve bahar mevsimi o açıdan bizim için bol gezmeli bir mevsimdir. Meryem bilir ki hemen hemen hergün ya parka gideceğizdir ya da göl kenarına oyun oynamaya. Hiç bir şey yoksa dışarıya yürüyüşe çıkarız. Kışın hayatımıza ister istemez bir sınırlama geliyor. Oyun alanları soğuk ve genelde ıslak oluyor. Göl ve kumsal zaten liste dışı. Dolayısıyla çocuklar için alternatif eğlenceler bulmak gerekiyor.

Benim alternatif listemin başında alışveriş merkezi var. Bu sanırım benim için de iyi bir kaçamak olduğu için listede başı cekiyor.  Yoksa çok daha iyi birkaç alternatif daha var. Mesela buranın kütüphaneleri çok donanımlı. Mutlaka çocuklar için bir bölümleri var. Bu çocuk bölümlerinde hem her yaş grubuna yönelik kitapları var hem de cok güzel oyuncakları var.

Diğer bir alternatif bilim müzesi. Bu müzenin biraz büyük cocuklara göre yönelik kısmında cocukların bazı basit bilim kurallarını (denge, kaldırma kuvveti gibi) keşfedebilecekleri oyun alanları var. Bir de bizimkilere göre bir odası var. Hem Bilge'nin hem de Meryem'in aynı anda oynayabileceği bir oda burası. Mini bır kaydırak, mutfak köşesi, bulmaca köşesi ve su ile oyun yeri var. Buranın sorunu Meryem'in burada çok çabuk sıkılıyor olması.

Bizim favori alışveriş merkezimiz Meridan Mall. Bu alışveriş merkezine gittiğimizde ilk durağımız mini oyun alanı. Çocuklar için alışveriş merkezinin ortasında oluşturulmus küçük bir oyun alanı var. Meryem ve Bilge'nin enerjisini atabileceği hoplama zıplama yerleri mevcut ve ayrıca duvarlarla çevrili olması sebebiyle güvenli. Buranın hemen yan tarafında bozuk para ile çalışan mini arabalardan oluşan bir bölüm var. Çocuklar sıkılmaya başlayınca oraya geçiyoruz ve biraz orada vakit geçiriyoruz. Tabii para harcamadan. Arabalar öne arkaya gidip gelme hareketi yapmadan da yeteri kadar eğlenceli.

Buradan sonra Mall'de biraz dolaşıyoruz. Mall içerisi güvenli olduğu için Meryem rahatça kendi başına yürüyor. Bilge'yi bazen arabasına bindiriyorum bazen onun da yürümesine izin veriyorum. Meryem "Victoria's Secret" mağazasına girip oradaki kremlerin örneklerini denemeye bayılıyor. Bu mağazadaki ışıklandırma mı yoksa renkler mi bilemiyorum ama bebekliğinden beri ne zaman Meryem'i yürümeye bıraksam onu bu mağazanın içerisinde buluyorum. Emre de aynı şeyden şikayet ediyordu. Bu benim için cok büyük bir problem değil ama kadın kozmetik ürünleri ve iç çamaşırı mağazasının içerisinde dolaşmak Emre'nin hoşlandığı bir aktivite olduğunu sanmıyorum. Neyse zamanla Meryem buradaki kremleri, parfümleri keşfetti ve bu neredeyse bizim için bir rituel oldu. Eğer bu mağazanın önünden geçiyorsak ikimiz de nümunelik kremlerden, parfümlerden sürünebildiğimiz kadar sürünüp öyle çıkıyoruz.

Alışveriş merkezinde çocuklar için alışveriş merkezinin içerisini turlayan tren var. Arada bir Meryem o trene biniyor. Tabii bu her zaman yaptığımız birşey değil çünkü kişi başı 3 dolar istiyorlar.
Alışveriş merkesindeki duraklarımızdan birisi de buradaki kitapçı. Burada hem bir cok kitabı, hem de farklı oyuncakları inceleme firsatı buluyorlar.

İşte bu gezilerimizden birisini Bilge'nin doğum gününün tam ertesi günü yaptık.
Miniyatür oyuncak hayvanların olduğu köşeyi ikisi de çok sevdi.

Meryem her zaman ki gibi oyuncakları sıraya dizdi. Hepsi hemen hemen bir doğru üzerinde olacak şekilde mükemmel bir sırada olmalı. Eğer bunu başaramazsa çok sinirleniyor.  Fil ailesi bir arada, sonra inekler, zurefalar. Mutlaka anne, baba ve çocuk olmalı. Anne ve baba olarak nitelendirebileceği birşeyler olmazsa üzülüyor. Hayvanlarımızı hizaya diztikten sonra onları sayma zamanı. Bir, iki, üç, dört, beş, altı, yedi, sekiz ve on. Dokuz her zaman araya kaynıyor.
,

Bilge'nin bu hayvalarla iletişimi yaşı gereği biraz daha farklı.


 
Bilge daha çok hayvanları yemekle meşgul. Acaba bunun tadı diğerinden farklı mı sorusuna cevap alıyor sanırım.
Üşenmeden sıra ile hepsini tadıyor.


Hayvanları yere vurunca çıkardıkları sesler tatlarından sonra diğer merakımız.
 Arada farklı tonlamalardaki çığlıkları ile hislerini de ifade etmiyor değil.




Tabii burada zor olan Meryem'i kitapçıdan hiçbirşey satın almadan dışarı çıkarabilmek. Bu bir ikna süreci gerektiriyor. Kimi zaman başarılı kimi zaman başarısız sonuçlanan.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder