15 Ekim 2012 Pazartesi

Sonbahar

Sonbahar burada cok guzel oluyor. Sari, kirmizi, yesil ve kahverenginginin cesitli tonlarindaki yapraklar hem agaclarin ustunu hem yerleri susluyor. Zaman zaman yagmurla etraf temizleniyor ve sonra birden aniden cikan gunesle birlikte renkler daha da bir canlaniyor sanki. Burada sonbaharda  geleneksellesmis cesitli aktiviteler var. Elma Toplama ve Bal Kabagi hasadi aktiviteleri en cok bilinenleri.
Biz Meryem'le baska bir aktiveteye katildik.  "Apple Butter Festival" yani Elma Tereyagi festivaline katildik. Burada yapilan aktiviteleri ve insanlarin nasil kucuk seyleri buyuk bir oganziyazyona, onemli bir hale donustuduklerini gorunce kendi ulkemde onemsemedigimiz bircok zenginlik adina uzuluyorum.
Elma Terayagi bizim bildigimiz marmelat gibi birsey aslinda. Elmanin kazanda uzun sure kaynatilmasi ile bir cesit karamelize olmasi ve marmelat kivamina donusmesi ile olusuyor.

(http://www.closetcooking.com/2008/03/apple-butter.html)

Iste elma tereyagi gosteriminden bir kare.
Cesit cesit elmalari bir masaya dizmisler. Hem ismini cinsini ogreniyor hem de tadina bakabiliyorsun. Istersen sandiklardan satin da alabiliyorsun.
Elma suyunun nasil cikarildigini biraz tarihi gecmis sayilabilecek bir aletle gosteriyorlar. Cocuklar bu aletin basina bizzat gecip kendileri yaparak bu islemi gorebiliyorlar. Meryem once elmalari atip elmaalrin parcalanmasina yardimci oldu.
Sonra da press islemine.

Balkabaklarini tarladan toplamadik ama istedigimizi secip sekil verme masasinda ucgen temali suslememizi yaptik.
En sonunda da yemek cadirinin oraya gittik. Meryem kendi patlamis misirini kendisi satin aldi ve masalardan birine oturup biraz canli muzigin keyfini cikardik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder